Een leven

lang leren

Een leven lang leren

De Bibliotheek biedt voor iedereen een openbare, veilige en laagdrempelige (leer- en ontwikkel) plek. Het gaat daarbij om het opdoen van basisvaardigheden en het verder ontwikkelen van vaardigheden die bijdragen aan zelfredzaam zijn en die uitval uit het arbeidsproces voorkomen. In 2022 werd het Taalhuis gecertificeerd en opende het eerste Taalplein in de Bibliotheek Dinxperlo. Ook ging de workshop ‘Koken binnen je budget’ voor het eerst van start. Vanaf de zomervakantie was er iedere vakantie een gratis aanbod van diverse activiteiten onder de naam Bieb Actief!


DigiTaalhuis

Binnen het DigiTaalhuis biedt de Bibliotheek mogelijkheden om beter te leren omgaan met de computer of om beter Nederlands te leren. Dit kan in de vorm van computercursussen, oefenen met behulp van een taalcoach en/of deelnemen aan een leesgroep om samen een boek in eenvoudig Nederlands te leren en daarna samen te bespreken. In 2022 maakten 17 personen in de gemeente Aalten gebruik van het DigiTaalhuis, allen NT2’ers. In de gemeente Oude IJsselstreek waren dat er 40, waarvan 38 NT2’ers en 2 NT1’ers. Ook leerden de eerste 8 deelnemers aan de workshop Koken binnen je budget, onder begeleiding van kok Raffaela, hoe ze lekkere, gezonde en betaalbare maaltijden kunnen bereiden. Koken binnen je budget was een van de pilots in de Klasse! Projecten met het doel om NT1’ers te bereiken.

DigiTaalhuis

Het Taalhuis Achterhoek heeft in juni 2022 het officiële kwaliteitscertificaat ontvangen van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee voldoet de organisatie aan belangrijke kwaliteitsnormen die gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties.

DigiTaalhuis

Op 4 oktober 2022 is het eerste Taalplein geopend in de Bibliotheek Dinxperlo. Het Taalplein is gericht op het hele gezin en is bedoeld om de taalontwikkeling en het leesplezier van alle gezinsleden te bevorderen. De collectie van het Taalplein bestaat uit anderstalige (prenten)boeken en prentenboeken zonder tekst maar ook uit spelletjes waarmee kinderen en hun ouders spelenderwijs hun taalvaardigheden kunnen ontwikkelen. In 2023 worden er ook Taalpleinen geopend in de Bibliotheek Aalten en Ulft.


Programmering 18+

In de programmering 18+ biedt de Bibliotheek diverse lezingen, workshops en cursussen waarbij deelnemers elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen delen en iets ontdekken. Daarnaast zijn er leeskringen die regelmatig bij elkaar komen en de studiekring 50 plus, waarin senioren zich verdiepen in maatschappelijke ontwikkelingen en hun ideeën hierover met elkaar delen. Ook is de Bibliotheek een samenwerking aangegaan met de Koppelkerk waarbij bibliotheekleden korting krijgen op een zaalticket voor o.a. het Kenniscafé en het Literair Café.

In mei 2022 is een mooie samenwerking van start gegaan tussen de Bibliotheek, de Talentverbinder, fotospeciaalzaak Garretsen, weekblad Aalten Vooruit/De Band, Glimlach Producties, Figulus Welzijn en de gemeente Aalten in de vorm van Het Perfecte Plaatje. De maandwinnaars en het beste werk van alle afvallers in deze wedstrijd, die een jaar duurt, is in 2023 te bewonderen tijdens een expositie in de Bibliotheek Aalten.

De hele maand november stond, in het kader van de leescampagne Nederland Leest, de vraag centraal ‘Hoe word je op een fijne manier ouder?’ Om dat te ontdekken organiseerden we een workshop Tai Chi, een lachworkshop en een hobbymarkt.

Studiekring 15 deelnemers
Informatiebijeenkomst leesgroepen 14 deelnemers
Lezing Evelyn Grijze 6 deelnemers
Tai Chi 12 deelnemers
Lachworkshop 7 deelnemers


Online cursussen

Het aanbod van de online cursussen is een mooie aanvulling op de programmering 18+ van de Bibliotheek. Ook in 2022 konden leden van de Bibliotheek gratis deelnemen aan een uitgebreid aanbod online cursussen. Van fotografie tot programmeren en van persoonlijke kracht tot commerciële vaardigheden, er zat voor iedereen wel wat bij! Zeker 319 keer werd de webpagina met dit aanbod bezocht.


Digitale bronnen

Of je nu vragen wilt oefenen voor je rijbewijs, een consumententest raadplegen voor een komende aankoop of het Financieel Dagblad lezen; de Bibliotheek heeft een gevarieerd aanbod van databestanden die je in de bibliotheek, maar grotendeels ook thuis met je lenerspas kunt bekijken en lezen. Delpher biedt toegang tot ruim 130 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften, de onlinebibliotheek laat je e-boeken en luisterboeken lenen en digitale etalages bieden een zee van informatie op thema.


Studeer- en werkplekken

De Bibliotheek biedt een inspirerende plek om te werken. Daarnaast is de bibliotheek ook een ontmoetingsplek: om even te netwerken, tips uit te wisselen of nieuwe ideeën op te doen. De rustige werksfeer, gratis wifi, mogelijkheid om te printen en de collectie zijn een aantal van de voordelen van werken in de bibliotheek.


Exposities

In 2022 waren er verschillende exposities te zien in de bibliotheek. Zo was de Bibliotheek Terborg ingericht als een Science Centre, met verschillende objecten die lieten zien hoe een natuurkundig verschijnsel werkt. Deze objecten waren gemaakt door leerlingen uit 3 Havo/VWO van het Almende College. Persoonlijke verhalen van mensen die aan den lijve hebben ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, werden belicht in de exposities Kind van de Vrijheid (Bibliotheek Varsseveld) en Sporen van de Vrijheid (Bibliotheek Dinxperlo). In de Bibliotheek Ulft stond de Democratiefabriek, een interactieve tentoonstelling waar bezoekers konden ontdekken wat democratie en burgerschap inhoudt. Ook hadden de enthousiaste fotografen van Fotoclub Helios een aantal foto-exposities met verschillende thema’s in de Bibliotheek Aalten, waaronder Eerste Liefde in het kader van de Boekenweek. En de leerlingen uit groep 4 t/m 8 van IKC de Bosmark hebben zich verdiept in het leven van de kunstenares Frida Kahlo, wat resulteerde in een expositie met tweehonderdvijftig portretten in de Bibliotheek Dinxperlo.

DigiTaalhuis

Bevorderen van digitale inclusie

Vorig artikel

Een robuuste bibliotheekorganisatie

Volgend artikel