Bevorderen

van digitale

inclusie

Bevorderen van digitale inclusie

De Bibliotheek en het onderwijs investeren in digitaal burgerschap en van jongs af aan in digitale geletterdheid. De Bibliotheek helpt mensen zelfredzamer te worden door het aanbieden van cursussen en door inwoners met vragen over de (digitale) overheid te ondersteunen met informatie.


Cursussen Klik&Tik, DigiSterker en DigiVitaler

Om mee te kunnen blijven doen in de maatschappij, heb je steeds meer digitale vaardigheden nodig. Dat werd tijdens de coronacrisis nog duidelijker. Voor mensen die geen ervaring hebben met computer en internet, biedt de cursus Klik&Tik uitkomst. In 2022 had deze cursus 70 deelnemers in de Bibliotheek Aalten en Dinxperlo, in de Bibliotheek Terborg en Ulft deden 59 deelnemers mee. De cursus DigiSterker gaat nog een stapje verder: hier leren deelnemers omgaan met websites van de overheid. Deze cursus had in 2022 4 deelnemers in de Bibliotheek Aalten en 5 deelnemers in de Bibliotheek Terborg. Hier kwam een communicatiemedewerker van de gemeente Oude IJsselstreek uitleg geven over de gemeentelijke website. In de workshops met diverse thema’s van DigiVitaler, leerden in totaal 33 deelnemers in groepjes van maximaal 6 deelnemers, wat digitale zorg is en hoe het werkt.

Cursussen


Workshops

Naast deze drie cursussen, biedt de Bibliotheek ook andere leuke en nuttige cursussen en workshops aan waarin deelnemers in groepjes van maximaal 8 deelnemers op eigen tempo kunnen werken aan hun digitale vaardigheden. Ook waren er belastingspreekuren waarin een belastingadviseur ondersteuning bood bij de digitale belastingaangifte.

Gemeente Aalten Gemeente Oude IJsselstreek
Veilig online bankieren 25 deelnemers -
Fraude via de smartphone 8 deelnemers -
Op pad met Google Maps 9 deelnemers 12 deelnemers
Smartphone op herhaling - 9 deelnemers
Cursus Smartphone - 22 deelnemers
In beweging met de stappenteller - 4 deelnemers
Belastingspreekuur 11 deelnemers 19 deelnemers


Informatiepunt Digitale Overheid

Sinds de opening op 9 juni 2021, is het Informatiepunt Digitale Overheid veelvuldig bezocht. Hier kunnen bezoekers van de Bibliotheek terecht met vragen over de digitale overheid.

Voorkomen van laaggeletterdheid

Vorig artikel

Een leven lang leren

Volgend artikel